TIFF NEWS
AWARDS 15th edition TIFF 2017 »   FEATURE JURY composed by Denis Côté (Canada) and Dritan Huqi (Albania) awards:   BEST FEATURE FILM   BEST FEATURE FILM Glory by Kristina Grozeva, Petar Valchanov | 2016 | Bulgaria, Greece | 97'   A movie that speaks to every time, place, and society – with an extraordinary development of a simple plot, which we live every day. A movie that carries a powerful message, but also a work of art with emotional and aesthetical values.   Një film që i flet çdo kohe, çdo vendi dhe çd... SHORT DOCUMENTARY FILMS - TIFF 2017 (15'th edition) »   1,4 Sextillion Litre Doro Götz Germany 2017 8 Days of Parlor Zoe Phylactidou Cyprus 2016 Born of Stone Emilio Bellu Italy, Czechia 2016 Dragon Circle Gertrud Schulte Westenberg Germany 2016 Evripidou 14 Michael Demetrius Greece 2016 Golden Hour Claudia Vogt Germany 2017 Happy Happy Baby Jan Soldat Germany 2017 In Search of the Land Without Evil Anna Azevedo Brazil 2017 Jungle Colia Vranici France 2016 ... DOCUMENTARY Mid-length - TIFF 2017 (15'th edition) »   Everybody Knows... Elizabeth Murray Kristi Zea USA 2016 Imma Pasquale Marino Italy 2017 On the Edge of Life Yaser Kassab Syria 2017 Prohibited Visit Nikos Theodosiou Greece 2017 Saint Lazarus's Miracle Nicolas Muñoz Avia Spain 2016 Valentina Maximilian Feldmann Germany 2016 VIDEO ART - TIFF 2017 (15'th edition) »   Brutes Are Afraid of Silence Étienne Boulanger Canada 2016 Ex Terrat Reinhold Bidner Austria, France 2016 Final Gathering Alain Escalle France 2017 Finish Saeed Naghavian Iran 2017 Genesis Abtin Mozafari Iran 2017 Hey You! Tessa Garland UK 2016 Hiwa Jacqueline Lentzou Greece 2016 Hysteria Maurice Kelliher UK, Ireland 2016 Label Amir Lashkari Iran 2017 Lying Women Deborah Kelly Australia 2017 mo... STUDENT International - TIFF 2017 (15'th edition) »   Beer & Calippo Paul Ploberger Austria 2017 Best of Everything, Always Alexios Koukias-Pantelis UK 2017 Boundary Bartosz Brzeziński Poland 2016 Buoyancy Simon Valentin Denmark 2017 Casting Katarzyna Iskra Poland 2017 Digital Immigrants Dennis Stauffer, Norbert Kottmann Switzerland 2016 Donkey Xote Ottó Bánovits Hungary, Sweden 2016 Eat me! Ilina Perianova Bulgaria 2016 Empathy (a digital love letter) ... IN ALBANIAN - TIFF 2017 (15'th edition) »   A Long Way Home Ibër Deari Macedonia 2017 A True Story Viron Roboci Albania 2017 Conversation on Life Agim Abdula Macedonia 2016 Heaven Has Been Fooled Odeta Çunaj Albania 2016 Home More Raça Kosova 2016 Kaini Shaqir Veseli Albania 2017 Lord of the House Daniëlle Bremer Kosova 2017 Reverse Antipode Oltsen Gripshi Albania 2017 The Eagles Sokol Reka Belgium 2017 The Junction Xhelal Haliti Kosova 2... DOCUMENTARY Full-length - TIFF 2017 (15'th edition) »   69 Minutes of 86 Days Egil Haskjold Larsen Norway 2017 Blood and the Moon Tommaso Cotronei Italy, Yemen 2017 Jeffrey Yanillys Perez Dominican Republic, France 2017 Mr. Gay Syria Ayse Toprak Turkey 2017 Siberian Love Olga Delane Germany 2016 The Charro of Toluquilla José Villalobos Romero Mexico 2016 Tonino Daniele Ceccarini, Mario Molinari Italy 2017 SHORT ANIMATED FILMS - TIFF 2017 (15'th edition) »   Aiport Michaela Müller Switzerland 2017 And the Moon Stands Still Yulia Ruditskaya Belarus 2017 Bystander Sheyda Kashi Iran 2017 Chill and Shivering Kwok Wai Chung Philip Hong Kong 2016 Confined Nico Bonomolo Italy 2016 Framed Marco Jemolo Italy 2017 In Exile Alexander Kurilov Moldova 2016 Light Sight Seyed M. Tabatabaei Iran 2016 Manivald Chintis Lundgren Estonia 2017 Nothing Happens Uri & Michel... SHORT FICTION FILMS - TIFF 2017 (15'th edition) » 8 Minutes George Gogichaishvili, David Abramishvili Georgia 2017 A Swedish Classic Måns Berthas Sweden 2017 Animal Bahman & Bahram Ark Iran 2017 Blue in Green Leigh Heiman Pruzanski Israel 2016 Building No.13 Amir Gholami Iran 2016 Burning Slimane Bounia France 2016 Check-list Frédéric Mosbeux Belgium 2017 Everyday Philippe Orreindy France 2017 Fluffy Lee Filipovski Serbia 2016 FU Ilya Aksenov R... FEATURE FILMS - TIFF 2017 (15'th edition) » A Balkan Noir Dražen Kuljanin Sweden, Montenegro 2017 Beneath the Silence Erez Mizrahi, Sahar Shavit Israel 2016 Black Crow Tayfur Aydin Turkey 2016 Daybreak Gentian Koçi Albania, Greece 2017 Directions Stephan Komandarev Bulgaria, Germany, Macedonia 2017 Glory Kristina Grozeva, Petar Valchanov Bulgaria 2016 Ministry of Love Pavo Marinković Croatia 2016 Mothering Roqiye Tavakoli Iran 2017 Unwanted Edon R...
Friday, 15 December 2017
News 2011
Awards - TIFF 2011 (9'th edition)
PDF Print E-mail

Best Feature of TIFF


Punk's not dead / Vladimir Blazevski / Macedonia / Documentary / 104’

Motivation/ Motivacioni


A microcosmic state of feeling describing vitality of a generation. A special film that does not leave us indifferent.

Një mikrokozmos ndjenjash dhe gjendjes që përshkruan gjallërinë e një gjenerate. Një film i veçantë që nuk na lë indiferent.

Un microcosmo di sentimenti e situazioni che descrive la vitalita’ di una generazione. Un film genuino che non lascia indifferenti.

 

Best Director


Beryl Koltz/ Hot Hot Hot

For the refinement and irony in which we put us in the personal and poetic Universe, consisting on different landscape that compose an impressive and vital picture.

Për finesën dhe ironinë me të cilën na ka bërë pjesë të Universit poetik dhe personal, të përbërë nga panorama të ndryshme që përbëjnë një afresk plot dritë dhe mbreslënës.

Per la raffinatezza ed ironia con la quale ci ha introdotti nel suo poetico e personale Universo fatto di tanti piccolo quadric che si fondono in un luminoso e vibrante affresco.

 

Best Actor


Rob Stanley/ Hot Hot Hot

Because we should not look beautiful and sportive to be part of the screen.

Sepse nuk duhet të jemi të bukur dhe sportiv për të qënë pjesë e ekranit.

Perche’ non bisogna essere grande, bello e atletico per buccare lo schermo.

 

Best Actress


Monica Birledeanu/ Maternity Blues

For the convenient and efficient interpretation of a complex and contradictory character.

Për interpretimin bindës dhe efikas të një personazhi kompleks dhe kontradiktor.

Per l’interpretazione convincente ed efficace di un personaggio complesso e controverso. Best Fiction Short Film


The sound of rain / Jalal Saedpanah / Iran / Fiction / 26’

Through a simple subject, but with a rich cinematic language, this film came through a deep humanity in the ambiguities of the contemporary social order.

Përmes një subjekti të thjeshtë, por me një gjuhë kinematografike të pasur, ky film depërton përmes një humanizmi të thellë në dilemat e rendit të sotëm shoqëror.Best Animation Short Film


Tale of the wind / Claudio Jordao / Portugal / Animation / 12’

With an almost chromatic fluidity, the film digs the spiritual space full of reflections and harmony, towards the balance between humans and nature.

Me një fluiditet gati kromatik, filmi shtegëton në hapësira shpirtërore plot refleksione e harmoni, drejt ballancës së njeriut me natyrën.

 

Best Documentary Short Film


The conversation / Piotr Sulkowski / Poland / Documentary / 16.30’’

A dialogue in a open shape of a dossier, artistically located into two divided windows but shedding light in a crime documentation, in an emblematic way.

Një dialog në formën e një dosjeje të hapur, i vendosur artistikisht në dy dritare të ndara, por që hedhin dritë në një dokumentacion të një krimi, në një mënyrë emblematike.


Best Experimental Short Film


Paper memories / Theo Putzu / Spain / Experimental / 7.25’’

In an inner journey where the mangled memory of an individual, exposed in a photo format, where the present is artistically discovered as a relation between the past and future.

Një udhëtim i brendshëm ku memorie të coptuara i  shfaqen një individi në formë fotosh, ku e tashmja i zbulohet artistikisht  si një mardhenie mes së shkuarës e së ardhmes.


Best Albanian Movie


Home / Kast Hasa / USA / Fiction

Ka kthime e kthime… Ne kete rast Kast Hasa  kthehet ne shtepi me nje subject ne dukje te thjeshte por qe mbart nje nga dramat e diteve te sotme. Regjizori I ri na sjell afer nje teme pak te diskutuar. Gjymtimi I individit per hir te mirave materiale.

Kast Hasa in the film Home returns to shore with us a story that we are usually not wonting to deal with. The consequences of being part of the modern welfare especially when money is the only motivation.


Media Award


Punk's not dead / Vladimir Blazevski / Macedonia / Documentary / 104’

Specific subject for the ethnic tension and nationalism. A very well founded character’s typology in the film’s language that astonished the public. The message of this film is Grotesque.    

Tema specifike per tensionet etnike dhe nacionalizmin. Tipologjia e personazheve mjaft e gjetur ne nje gjuhe filmike qe mbante pezull publikun. Grotesku qe ky film percjell.Imperial Awards


The stone on the shore / Jonada Jashari  / USA / Fiction


Vlereson filmin e bukur te realizuar nga regjizorja e re shqiptare e cila sjell nje fryme kinematografise indindipendente te pertej oqeanit ne kinematografine tone.

Appreciates the beautiful film made by young Albanian director which brings a breath of overseas of indindipendent cinematography in our cinema.Special Mention of the STAFF for the feature category


A trip
/ Nejc Gazvoda / Slovenia / Fiction

Identifying the values of a new actor of the long film, in the same time,  we encourage the creativity and the cinematographic production with the low financial budget.

Duke njohur vlerat e nje autori me te ri te filmit te gjate njekohesisht e nxisim krijmtarine dhe produksionin kinematografik me buxhet te ulet financiar.


Ron Halloway Award (short international competition)


Jam Today
/ Simon Ellis/ UK / Fiction

As a attribute of one of the oldest partecipant of TIFF, which continues shooting short films without falling in the commercialism, by always supporting the innovation and originality.

Si një mirënjohje ndaj një nga njohjeve më të vjetra të TIFF, që vazhdon të xhirojë filma të shkurtër pa rënë në komercializëm, duke mbështetur gjithnjë inovativën dhe origjinaliletin.


Public Award


Maternity Blues
/ Fabrizio Cattani/ Italy

 

Online Awards


Feature Category
Maternity Blues/ Fabrizio Cattani/ Italy

Fiction Category
Greetings from Prishtina / Petrit Domi / Kosova

Animation Category
Way out / Lili Sheikhat / Israel

Documentary Category
We're not in paradise / Lendita Zeqiri / France

Experimental Category
Paper memories / Theo Putzu / Spain

Albanian Category
Father / Gledis Bica / Albania

 

awardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawards

 
ALBANIAN SHORT
PDF Print E-mail

1.    Çlirim Uksana / God’s gift / Kosova/ Fiction/ 7’
2.    Marvina Çela /  The promise of Constandine/ Albania/ Animation/ 5’59’’
3
.    Eros Dibra / Dashuri  ne Morg / Albania/ Fiction/ 18’23’’
4
.    Gentian Koçi / Revenge / Albania / Documentary/ 15’
5
.    Soena Lame / Time for a choice / Albania/ Fiction/ 17’
6
.    Ervin Kotori / Stones water / Albania/ Fiction/ 18’
7
.    Emiljo Leka / The hole ahead / Albania/ Fiction/ 14’18’’
8.    Blerta Basholli / Lena and me / USA/ Fiction/ 15’
9.    Gledis Bica / Father / Albania/ Fiction/ 21’
10. Elis Gjoni / The last journey / Albania/ Fiction/ 7’13’’
11. Faton Bajraktari / War / Kosova/ Fiction/ 27’
12. Arjan Taga /  Gelqere Kruje / Albania/ Documentary/ 10’40’’
13. Albana Kozeli /  Rustem The Caretaker / Albania/ Fiction/ 7’
14. Artan Korenica / The shoemaker / Kosova/ Fiction/ 25’
15. Eduart Fisheku / For you/ Albania / Documentary/7’
16- Kast Hasa / Home / USA / Fiction / Red /  / 13.07’’
17- Burbuqe Berisha / The elevator / Kosova / Fiction / HD / Colour / 27’
18. Dulja/ Julian Canameti/ Albania/ HDV/ 04’19’’/ Documentary/ Colour
19. Amateur/ Rudi Prifti/ Albania/ AVCHD/ 8’44’’/ Experimental/ B&W
20. A special friend/ Aldi Karaj/ Albania/ HD/ 8’41’’/ Fiction/ Colour
21. For my mother/ Dritan Mesareja/ Albania/ MiniDv/ 19’15’’/ Experimental- Fiction/ Colour
22. The news/ Fatjon Xhika/ Albania/ 16:09/ 14’40’’/ Fiction/ Colour
23. The red joker/ Gentian Kurti/ Albania/ MiniDv/ 10’/ Fiction/ Colour
24. Toward the game/ Ejona Abasi/ Albania/ HDV/ 4’11’’/ Fiction/ Colour
25. Children's Barracks/ Spiros Lena/ Albania/ HD/ 9’/ Fiction/ Colour
26. The last Coffee/Albania/ HD/ 11'36''/ Fiction/ colour
27. I'm happy that albanians likes sculpture/Stefan Capaliku& Florian Haxhihyseni/Albania / HD / 30'/ Documentary / Colour

 
Acknowledgment by the staff and fans of the festival
PDF Print E-mail

"Digitalb" and "Imperial Cinemas" partner’s, supporters for many years of TIFF, confirm and sustain again the ninth edition of the festival, demonstrating sensitivity and real commitment in favor of the cinematography and cultural life in general.

Acknowledgment by the staff and fans of the festival


Partneret "Digialb" dhe "Imperial Cinemas", mbeshtetes prej vitesh te TIFF, konfirmojne dhe kete vit mbeshtetjen per edicionin e IX-te festivalit duke demostruar sensibilitetin dhe angazhimin real ne favor te kinematografise dhe jetes kulturore ne pergjithesi.

Mirenjohje nga stafi organizator dhe fansat e festivalit.


 
SHORT EXPERIMENTAL (Official selection)
PDF Print E-mail

 

Short Experimental

1. Lee Hyung-suk / Western Movie / South Korea / Experimental / 35mm / Colour / 9

2. Ching Yi Tseng / 124 IXth st / Taiwan / Experimental / 16mm / Colour / 10

3. Chus Dominguez&Elena Cordoba / Dance of quail. First movement / Spain / Experimental / Dvcpro / Colour / 7

4. Carlo Cagnasso / Fratres / Italy / Experimental / MiniDv / B&W / 5

5. Theo Putzu / Paper memories / Spain / Experimental / HD / Color / 7.25

6. Simeon Frohm / Rafael remember your life / Sweden&Croatia / Experimental / HD / Colour / 14.23

7. Joonas Makkonen / The chair / Finland / Experimental / HD / Colour / 3

8. Nina Kurtela / Transformance / Croatia / Experimental / HD / Colour / 10

9. Maja Kirovska / Where is the exit? Propably Sisyphus knows / Macedonia / Experimental / HD / Colour /

10. Gerard  Freixes  Ribera / The homogenics / Spain / Experimental / MiniDv / Black&White / 4

11. Petra Lindholm / To Anne Marie / Finland / Experimental / HD / Colour /  10.50

12. Touomas A. Laitinen / Rising / Finland / Experimental / HD / Colour / 16.53

 

 
SHORT DOCUMENTARY (Official selection)
PDF Print E-mail

 

Short Documentary

1. Jani Peltonen / A tall man / Finland / Documentary / Digital Beta / Colour&B&W / 19

2. Lendita Zeqiri / We're not in paradise / France / Documentary / HD / Colour / 30

3. Lucas Bonolo / Puerta de Golpe / Cuba / Documentary / HD / Colour / 13

4. Rainer Ludwigs / Leonids story / Germany&Ukraine / Documentary / HD / Colour / 18.53

5. Spyros Amiroparlos  / Ethos process part II / Greece / Documentary / HDV / Colour / 17.17

6. Piotr Sulkowski / The conversation / Poland / Documentary / MiniDv / Colour /  16.30

7. Zehar Elefant / Sivan / Israel / Documentary / HD / Colour /  13.30

8. Benet Román / Femei / Spain / Documentary / HD / Colour / 11

9. David Munoz / La brama finita / Spain / Documentary / HD / 18

 

 
  • «
  •  Start 
  •  Prev 
  •  1 
  •  2 
  •  Next 
  •  End 
  • »


Page 1 of 2

Festival Events

 

Festival Guests