TIFF NEWS
AWARDS 16th edition TIFF 2018 »   INTERNATIONAL FEATURE COMPETITION The jury composed by: Andrea Wink (Germany), Besnik Krapi (Kosovo), Marija Perovic (Montenegro) GOLDEN OWL - BEST FEATURE FILM Irina by Nadejda Koseva | Bulgaria | 2018 A strong story about surviving in unpleasant surrounding through female character that shows how we can forgive and find the hope at the end. Një historie të fuqishme mbi mbijetesën në një mjedis të pakënaqshëm përmes një personazhi femër, e cila tregon si mund të ... Newsletter 2018 »   Tirana International Film Festival is the most important cinematographic event that takes place in Albania. Not only because is the oldest and most experienced but also for the highest number of applications, selective films’ capability, the rich program, fascinating discoveries and premieres of the most important cinematic films’ market today in the world. For all mentioned reasons, Tirana International Film Festival after applying was qualified as Festival from  the  Academy of Art an... Programme 2018 » Competition: 1. FEATURE INTERNATIONAL COMPETITION (Feature - EYE on TIFF) 2. SHORT INTERNATIONAL COMPETITION (Live Action - Animation - Student - Video Art & Experimental) 3. DOCUMENTARY INTERNATIONAL COMPETITION (Feature - Mid - Short Lengths) 4. BALKAN COMPETITION (Feature - Short) 5. IN ALBANIAN COMPETITION Non Competition: 1. SPECIAL SCREENINGs 2. FOCUS ( For Another Dream May '68 - Oscar® Nominated Short films 2018 - OIPLA Animation Poland 2018 - IVAN ARGOTE Video Art) 3. PAN... Festival description » GENERAL INFORMATION Tirana International Film Festival, which is implemented by the Tirana Film Institute,  is the biggest and the oldest Film Festival in Albania, placed in the capital city Tirana. The Festival was created in 2003 (it was the first film festival after 1 decade of gap from the official state film festival organized during the communism regime until 1990). The Festival is internationally recognized and screens every year more than 200 movies of all genres (feature, short, fictio...
Monday, 17 December 2018
International Competition Jury (SHORT)
Albert Malltezi
PDF Print E-mail
Born on April 1965
Finish Fine Arts Academy, Tirane. Works as film director at Kino Studio “Shqiperia e re”. Professor at Fine Arts Academy, Tirane. Film director at TOP CHANNEL, VGA, DIGITALB Studio
Participant in many Festivals in Albania, France, Greece, Brazil (candidate for public award), Portugal, Turkey, and Germany broadcasted and sold in Suiss Remond TV, Switzerland. Realization of many spots TV like Digitalb, Loricaffe, also many other known companies. Film Director of many programs in Top Channel like “Goodmorning Albania”,News , “Studio Sport”,”Poker”.

Lindi në Prill 1965, mbaron Akademine e arteve Tirane. Punon ne Kinostudio “Shqiperia e re” si regjisor. Pedagog i jashtem prane Akademise se Arteve Tirane, regjisor ne TOP CHANNEL,VGA Studio,DIGITALB. Pjesemarres ne shume festivale ne Shqiperi, France, Greqi, Brazil (kandidat per cmim  publiku), Portugali, Turqi, Gjermani.
Realizime te qindra spoteve TV. Si te Digitalb,Loricaffe si dhe shume firmave te njohura te vendit. Regjisor i shume emisioneve ne Top Channel si “Goodmorning Albania”,Lajmeve,Emisionet “Studio Sport”,”Poker”.
 
Richard Edson
PDF Print E-mail
Born January 1, 1954 is an American actor and musician. Edson was born in New Rochelle, New York. From 1981 to 1982, he was Sonic Youth's original drummer and also played drums for Konk at the same time. After the release of Sonic Youth's self-titled debut EP, Edson left Sonic Youth to play with Konk full-time.[1] Edson also played horns with the San Francisco band The Offs on the group's eponymous 1984 album. After his music career ended Edson has worked as an actor appearing in over 35 movies.

I lindur në 1 janar të vitit  1945 është një aktor amerikan dhe një muzikant. Edson ka lindur në New Rochelle, New York. Nga viti 1981 deri në vitin 1982 ai ishte daullexhiu I bandës muzikore rinore dhe në të njëjtën kohë I binte daulles për Konk. Pas largimit  nga banda e të rinjëve I vetquajtur EP, Edson e la këtë band për të luajtur me kohë të plotë më Konk. Edson gjithashtu ka luajtur në harqe me bandën e San Francisco band The Off të albumit të vitit 1984. Pas mbarimit të karrierës së tij muzikore Edson ka punuar si aktor duke u shfaqur në 35 filma.
 
Andamion Murataj
PDF Print E-mail
Andamion Murataj  is a Albanian cinematographer who has worked as a script writer and filmmaker in New York for the last twelve years. He is a graduate of the American University (Washington, DC), and has a master's degree of Fine Arts in Film. As an cinematographer he has shot many documentaries and films in for PBS

Ështe kineast shqiptar i cili ka punuar si skenarist dhe kineast ne New York gjate 12- vjeteve te fundit. Ai eshte diplomuar ne Universitetin Amerikan   (Washington, DC dhe ka marre nje Master ne Artet e Bukura ne Film. Si kineast ai ka xhirur shume filma dhe dokumentare midis te cileve dhe dokumentarin PBS Children Will Listen
 


Festival Events

 

Festival Guests