TIFF NEWS
Submited DocuTIFF 2017 » SUBMISSIONS DOCUTIFF 2017 TIFF web 350 films 117 shorts 82 mid-length + 152 feature) FilmFreeWay 2061 films 1333 shorts 351 mid-length + 377 feature) Festhome 206 films 111 shorts 35 mid-length + 60 feature) FilmFestivalLife 92 films 51 shorts 17 mid-length + 24 feature) Click4Festivals 110 films 56 shorts 24 mid-length + 30 feature) Movibeta 89 films 51 shorts 17 mid-length + 21 feature) Distributor 80 films 22 shorts 8 mid-length + 49 feature) _____... SPECIAL PROGRAM » SPECIAL PROGRAM 3rd edition DocuTIFF 2017   PANORAMA 1. André Villers, a Lifetime in Images by Marketa Tomanova | 2015 | Czech Republic, France | 62' 2. Born of Stone by Emilio Bellu | 2016 | Italy, Czech Republic | 15' 3. Cab Elvis by Andrew Franks | 2016 | USA | 11' 4. Korida by Siniša Vidović | 2016 | Austria | 87' 5. Offshore by Werner Schweizer | 2016 | Switzerland | 102' 6. Operation Wedding by Anat Zalmanson-Kuznetsov | 2016 | Israel | 62' 7. The Most Important Boy in the Wor... OFFICIAL SELECTION DocuTIFF 2017 » OFFICIAL SELECTION 3rd edition DocuTIFF 2017     FEATURE 1. Next Stop-Utopia by Apostolos Karakasis | 2016 | Greece | 91' 2. Pavlensky – Man and Might by Irene Langemann | 2016 | Germany | 99' 3. Radio Kobani by Reber Dosky | 2016 | Netherlands | 72' 4. Shingal, Where Are You? by Angelos Rallis | 2016 | Greece, Belgium | 103' 5. Stranger in Paradise by Guido Hendrikx | 2016 | Netherlands | 72' 6. Swagger by Olivier Babinet | 2016 | France | 85' 7. Tempestad by Tatiana Huezo | 2016 |... FESTIVAL RULES & REGULATIONS DocuTIFF 2017 » Entries of documentary films are invited to take part in competition in all formats of video and digital. All running times, topics, style and production technologies can be submitted. The director/producer with the submission of his/her application accepts the terms of the Festival and has no objection to the submission process, screening, and election of prizes. The director/producer with the submission of the film affirms that he/she has all the copyrights of audio, video, images and music ... DocuTIFF 2017 » 3rd edition DocuTIFF 2017 TIRANA INTERNATIONAL DOCUMENTARY FILM FESTIVAL DocuTIFF is exited inviting filmmakers to submit their films in the third edition of 2017 festival, which will take place in Tirana, May, 10-17, 2017. DocuTIFF invites all documentaries from established and debut filmmakers alike to apply their feature, mid length and short films in International Competition and In Albanian Competition. DocuTIFF aims to encouraging documentary film production in Albania and to give... Awards Docutiff »   FEATURE JURY composed by Rada Šešic (Croatia), Agostino Ferrente (Italy) and Nikola Vukcevic (Montenegro) awards:   BEST FEATURE FILM Tempestad by Tatiana Huezo | 2016 | Mexico | 105'   The director who takes the audience on a contemplative and cinematically superb, poetic journey of exploring fear, corruption, social injustice and above all - the human strength to deal with and overcome misfortune of someone's destiny.   Regjisori, i cili e çon audiencën në një udhëtim kinematogr...
Thursday, 21 September 2017
DocuTIFF 2015
PDF Print E-mail

DOCUMENTARY TIRANA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

 

DocuTIFF will take place for the first year in Tirana, this coming May, 9–13, 2015 in the open air Amphitheater and the Black Box theatres of the University of Arts.

The need of this New Festival creation was born after large application number sent during the 12th edition of TIFF 2014. There were about 5,400 films in all categories. It was impossible to show all these qualitative films at TIFF and that is the reason why we thought to devide and create every year new competition for each category such as DocuTIFF, AnimaTIFF, ExpoTIFF, for documentary film, animated and experimental one.

 

We choose to begin with documentary film as need of favorable climate creation in Albania and wider in region for development and cooperation of such productions.

 

DocuTIFF aims to encouraging documentary film production in Albania and to give more chances to our filmmakers finding cooperation and enabling mutual contacts with their colleagues in our region.

 

This edition of DocuTIFF is organized by Adriapol and Albania Art Institute with financial support of the Ministry of Culture of Albania under the auspices of the Albanian National Center of Cinematography (QKK).

 

PROGRAM

Open to any filmmaker from around the world DocuTIFF showcases the very best in documentary cinema from around the world, special programs & screenings, workshops & master classes, retrospectives, homage & tributes, international guests together with Gala Awards and other special events.

 

DocuTIFF invites all documentaries from established and debut filmmakers alike to submit their films in those categories:

 

International Competition

In Albanian Competition

Regional Competition

 

Regional Competition Program is intended for the films produced or co-produced in the following countries: Austria, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Greece, Hungary, Italy, Kosovo, Macedonia, Montenegro, Romania, Serbia and Slovenia.

 

 


 

 

Rreth:

DocuTIFF 2015

DOCUMENTARY TIRANA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

 

DocuTIFF do të zhvillohet për herë të parë nga data 9 – 13 maj 2015 në Amfiteatrin veror dhe sallat e Black Box pranë Universitetit të Arteve në Tiranë.

 

Nevoja për të krijuar këtë festival të ri lindi si pasojë e një numri të madh aplikimesh gjatë edicionit të 12-të TIFF 2014, rreth 5,400 filma në të gjitha kategoritë. Në pamundësi për t’i prezantuar publikut gjatë TIFF kualitetet më të mira nga këto prurje menduam të krijojmë çdo vit një kompeticion të ri për çdo kategori si, DocuTIFF, AnimaTIFF, ExpoTIFF për filmin dokumentar, të animuar dhe eksperimental.

 

Zgjodhëm ta fillojmë me filmin dokumentar si një nevojë për krijimin e një klime të favorshme në Shqipëri dhe rajon për zhvillimin dhe bashkëpunimin e prodhimeve të tilla.

 

DocuTIFF ka për qëllim të inkurajojë prodhimin e filmit dokumentar në Shqipëri dhe për t’iu dhënë më shumë shanse kineastëve tanë për të gjetur bashkëpunim dhe duke bërë të mundur kontakte reciproke me kolegët e tyre në rajonin tonë.

 

Ky edicion i DocuTIFF organizohet nga Adriapol dhe Albania Art Institute me përkrahjen financiare të Ministrisë së Kulturës dhe mbështetjen e Qendrës Kombëtare të Kinematografisë - QKK.

 

 

PROGRAM

E hapur për çdo regjisor nga e gjithë bota DocuTIFF do të shfaqë gjithshka të mirë të kinemasë dokumentare nga e gjithë bota, programe dhe projeksione speciale, seminare dhe masterklasa, retrospektiva, homazhe dhe tribute, mysafirë të huaj si dhe një ceremoni Galá të ndarjes së çmimeve si dhe ngjarje të tjera të veçanta.

 

DocuTIFF fton të gjitha dokumentaristët, veteranë apo debutues qofshin që të paraqesin filmat e tyre në këto kategori:

 

Konkurrimi Ndërkombëtar

Konkurrimi në Shqip

Konkurrimi rajonal

 

Programi Rajonal presupozon filmat e prodhuar ose bashkë-prodhuar në vendet e mëposhtme: Austria, Bosnje-Hercegovinë, Bullgari, Kroaci, Greqi, Hungari, Itali, Kosovë, Maqedoni, Mali i Zi, Rumani, Serbi dhe Slloveni.

 

Festival Events

 

Festival Guests